Mag iedereen ter communie gaan?

 

Nee, niet iedereen mag de communie ontvangen. Je moet in gemeenschap zijn om de communie te ontvangen. In gemeenschap zijn betekent dat je verenigd bent met alles wat de kerk leert, bidt en doet. Niet-katholieken zijn bijvoorbeeld niet volledig in gemeenschap, want anders waren zij wel katholiek.

Je bevindt je in een kerk en niet op een internationaal vliegveld. Er is niemand die je bij de communie om je identiteitspapieren vraagt om er zeker van te zijn dat je ook daadwerkelijk katholiek bent. Soms, bij huwelijken en begrafenissen, zegt de priester vooraf dat alleen katholieken die in volledige gemeenschap met de Kerk zijn en die zich in staat van genade bevinden (geen doodzonden op hun ziel hebben) naar voren mogen komen. Maar ook als dit niet expliciet wordt gezegd, is dit wel bedoeling.

Tenzij iemand overduidelijk laat zien dat hij geen idee heeft wat hij bij het ontvangen van de communie moet doen ('Waar laat ik die hostie?'), zal normaal gesproken niemand vragen stellen. Maar als iemand niet lijkt te weten dat hij ofwel zijn mond moet openen en zijn tong uitsteken ofwel zijn hand moet openen om daarop de hostie te ontvangen, heb je kans dat de priester, diaken of acoliet vraagt: "Bent u wel katholiek?" Dit is niet opdringerig of beledigend bedoeld. Als je als katholiek gescheiden en buiten de Kerk hertrouwd bent of als je je niet in een staat van genade bevindt omdat je voor een doodzonde geen absolutie hebt gevraagd en gekregen, mag je ook niet ter communie gaan. Wanneer je de eucharistie in de staat van doodzonde ontvangt, verviervoudig je het negatieve effect van de doodzonde op je ziel doordat je heiligschennis pleegt, doordat je iets wat heilig is onteert.
Het katholicisme vereist dat iemand eerst in gemeenschap met de Kerk is, voordat hij de vruchten van die gemeenschap, de heilige communie, kan plukken. Katholieken zien de communie als het resultaat van die gemeenschap. Katholieken mogen ter communie gaan, maar ze moeten ook de paus gehoorzamen, ieder weekend naar de mis gaan, alle leerstellingen van de Kerk aanvaarden enzovoort.