Vader, verheerlijk Uw Naam

 
Broeders en zusters in Christus,
Vandaag op Passiezondag begint de H.Liturgie steeds meer haar aandacht te richten op het lijden van Gods Zoon.
Naar het voorbeeld van Maria willen wij ons voorbereiden op de lijdensweek.
In elk mensenleven komen lijden en kruis voor en we zijn geneigd om er met een grote boog om heen te lopen.
We doen er alle moeite voor om lijden en kruis te ontlopen.
Ook Jezus verwoordt dit begrijpelijke menselijke verlangen, maar Hij verbindt er direct de gehoorzaamheid aan Gods verborgen heilswil mee.
"Nu is Mijn ziel ontroerd. Wat moet Ik zeggen? Vader, red Mij uit dit uur? Maar daarom juist ben Ik tot dit uur gekomen. Vader, verheerlijk Uw Naam.”
Zo laat Christus zien dat Hij het uur van Zijn kruisdood niet ervaart als een noodlot, maar bewust inpast in Zijn wil de Vader te verheerlijken door dit offer.
Hij plaatst het plan van God om door Zijn kruisoffer de vorst van deze wereld die heerst na de zondeval van mens, uit te bannen, zijn macht te vernietigen.
 


De stem uit de hemel is bedoeld om de mensen de ogen te openen en de ware betekenis van Zijn kruisdood te zien.
"Niet om Mij was die stem maar om u”
Nu heeft er een oordeel over de wereld plaats, nu zal de vorst dezer wereld worden buitengeworpen, en wanneer Ik van de aarde zal zijn omhoog geheven, zal Ik allen tot Mij trekken”.
Het middel tot heil voor de mensheid om hen te bevrijden uit de macht van de zonde.
Door het kruis wordt de leugen van de slang, van satan, ontworteld en ontkracht.
De verleiding voor de mens om zich tegen God te keren wordt door de gehoorzaamheid van Christus tegengegaan.
Zolang de mens op aarde leeft heeft het de neiging om met God een soort concurrentiestrijd aan te gaan, door eigen heer en meester te spelen. Daarom geeft Jezus ons ook een noodzakelijke oproep: wij moeten het leven in deze wereld haten om het eeuwige leven te bewaren.
Dit betekent niet dat wij het leven zelf moeten haten, maar juist de verleidingen van deze wereld die ons voorgespiegeld worden door de duivel. Deze verleidingen kunnen uitmonden in ongeloof, het zich verwijderen van God en te richten op aards geluk, hetgeen vergankelijk is.
Het ware geluk is te vinden bij God, zoals Christus zelf zegt: "Ik ben de weg, de waarheid en het leven”.
Beste mensen, wij moeten vasthouden aan de waarheid!
En er is maar één waarheid, Christus, aan Hem moeten wij geloof hechten.
Er wordt ons al meer dan een halve eeuw heel wat voorgespiegeld, alles zogenaamd in naam van Christus, maar………?
Zegt Christus zelf niet: "Als iemand dan tegen jullie zegt: "Kijk, hier is de Messias”, of: "Daar”, vertrouw het niet. Want er zullen valse messiassen en valse profeten opstaan, en ze zullen grote tekenen en wonderen laten zien om, als het mogelijk zou zijn, zelfs de uitverkorenen op een dwaalspoor te brengen. Kijk, Ik heb het jullie van tevoren gezegd. Als ze jullie dan zeggen: "Kijk, Hij is in de woestijn”, trek er niet opuit; "Kijk, Hij is ergens binnenskamers”, vertrouw het niet. Want zoals de bliksem vanuit het oosten komt en tot in het westen zichtbaar is, zo zal het zijn met de komst van de Mensenzoon. Waar het kadaver ligt, daar verzamelen zich de gieren. (Matt. 24: 23-28) en ook : "kijk uit, dat u niet op een dwaalspoor wordt gebracht. Want velen zullen optreden in mijn naam en zeggen: "Ik ben het”, of: "De tijd is gekomen.” Loop niet achter hen aan”. (Lucas 21: 8)
Broeders en zusters, God is trouw en de aantrekkingskracht van Jezus’ kruis verminderd niet.
Hij blijft allen tot zich trekken.
Wij mogen blijven vertrouwen op Zijn trouw, we hebben de zekerheid dat Hij ons liefheeft, ook als veel mensen niet meer geloven.
De liefde van Christus blijft bestaan.
De duisternis van het ongeloof kan het licht niet doven.
Jezus is door zijn kruis de Heiland van de wereld geworden en aan die waarheid kan niets of niemand iets veranderen.
Laten wij ons niet laten ontmoedigen door de geloofsverduistering van deze tijd, het kan zelfs misschien wel een uitdaging zijn om nog sterker te getuigen van de levende Heer.
Om te ontdekken en te laten zien dat de geloofswaarheden, de liturgie van het Heilig Misoffer niet kan veranderen, iets dat eeuwen door als een glanzende, kostbare parel is bewaard tegen de duisternis.
Laten we in deze vastentijd, waarin kruis en verrijzenis centraal staan, bidden voor hen die niet meer kunnen bidden, laten we proberen om ons niet te laten meeslepen door valse theorieën, dooddoeners en gemakzucht, voor een zogenaamde frisse wind door de kerk, die leidt tot uitholling en ongeloof.
Nee, het is onze plicht om de geloofswaarheden en de Liturgie, zoals de Moederkerk ons die leert zichtbaar levend houden en te koesteren.
Dat was ook het verbond van Jezus, uit liefde voor ons is Hij gestorven en verrezen, Hij die onze zwakheden op het kruis gedragen heeft.
Hij blijft bij ons wonen, heel bijzonder in het H.Sacrament van de Eucharistie, wij zijn Zijn volk en Hij zal de God met ons zijn.
Amen.

Hans Smits