Laat u met God verzoenen

 
Broeders en zusters in Christus,
Vandaag horen wij in het evangelie: "Als gij vast, zet dan geen somber gezicht, zoals de schijnheiligen dat doen, zij doen dit om aan de mensen te laten zien dat zij vasten. Voorwaar, Ik zeg u: zij hebben hun loon al ontvangen.” Zij doen dit voor het oog van de mensen, om de aandacht te trekken; maar hun recht op loon bij de Vader in de hemel is dan verspeelt.
Al onze inspanningen om in deze wereld iets te betekenen hebben geen enkel nut, als we het doen voor het oog van de mensen.
Aalmoezen geven, goede werken doen, laten zien hoe goed je wel niet bent, waar de camera bij aanwezig is, dat noemt Jezus huichelarij, nutteloos.
En vroom doen, bidden, zodat men opvalt bij de mensen, vergeet het maar, "ze hebben hun loon al ontvangen”, zegt Jezus ons.
Een strak gezicht zetten en laten zien dat je vast, het is allemaal toneelspel, aandachttrekkerij en heeft daarmee alle kracht verloren!
Christus laat duidelijk naar voren komen dat wij dat bidden en dat vasten niet moeten doen om daarmee bewondering van anderen te wekken, maar dat erop gericht moet zijn om ons geestelijk rijker te maken.
De Heilige apostel Paulus smeekt ons zelfs in Christus’ naam, ons met God te verzoenen.
Bekering begint met de moed te hebben om oprecht te zijn tegenover God.


Daarom willen wij deze vastentijd, veertig dagen op weg naar het Paasfeest, juist onze ogen gericht houden op God "die in het verborgene ziet”, en "de Vader die in het verborgene ziet zal het u vergelden”.
Het verborgene, wie of wat is dat?
Dat is onze ziel, het diepst in onszelf, daar waar God zich toont en vandaar uit zullen wij moeten handelen en denken.
Het gaat niet om onze aardse beloning en waardering, maar het loon dat God ons eens zal schenken in de hemel.
Daarom gaan wij in deze vastentijd nadenken over de kern van ons geloof, nadenken over het leven, de dood en de verrijzenis van Christus. Hierin vinden wij ook het antwoord op deze kernvraag van iedere mens: hebben leven en dood zin?
"Gedenk, o mens, dat gij stof zijt en tot stof zult wederkeren”.
Gods liefde laat de mens niet verdwijnen in het niets!
Bij onze aardse dood, na het wegvallen van het aardse leven, als we door de nauwe poort van de dood gaan, laat Gods liefde voor ons een nieuwe dag beginnen.
Zijn liefde heeft deze dood overwonnen en leeft Zijn Geest in de mens, want na Goede Vrijdag komt Pasen, een eeuwig Leven bij onze God. "Verzamelt geen schatten op aarde, waar roest en mot ze verteren of dieven inbreken en stelen. Maar verzamelt u schatten in de hemel, waar geen roest en mot ze verteren en geen dieven inbreken en stelen. Want waar uw schat is, daar is ook uw hart.”
Laten wij deze vastentijd, bidden en vragen, dat God met ons zal zijn.
Dat ons gebed zal leiden tot een hernieuwde innige relatie met de levende God.
"Keer tot Mij terug, van ganser harte, in vasten, geween en geschrei ", zegt de profeet Joël.
We hoeven maar de eerste stap te zetten en deze eerste stap is dan het eerste opstapje naar het eeuwige Leven.
Laten we niet te lang wachten!
In deze geest wens ik u allen een gezegende vastentijd toe.
Amen.

Hans Smits