Een week van tegenstellingen

 
Broeders en zusters,
Palmzondag is een dag die ons laat zien hoe het leven is.
Het is een dag die ons een spiegel voorhoudt, die ons laat zien hoe ook ons eigen hart soms aan de rand van de afgrond kan staan.
Zo ging het ook met Heer zelf, eerst werd Hij bejubeld en geprezen, de mensen die zwaaiden met palmen om Hem te begroeten als hun Koning en riepen: "Hosanna!, Gezegend Hij die komt in de naam des Heren, de Koning van Israël”.
Maar dan die plotselinge omslag van diezelfde mensen, die riepen: "Hosanna, Zoon van David”, dan enkele dagen later Jezus in de kou laten staan, Hem verguizen, vernederen, afwijzen, martelen en een vreselijke kruisdood laten sterven.
Die dan massaal roepen: " Weg met Hem, kruisig Hem”.
Ja, dat is nu de mens, vandaag voor, morgen tegen.
Grote tegenstrijdigheden, tegenstrijdigheden die wij bij allerlei mensen, die wij in de Goede Week in het evangelie tegenkomen, zullen bespeuren.
Kijken we maar Petrus, de man die van Jezus de opdracht kreeg om de Kerk te leiden en te hoeden. Petrus die vol overtuiging uitriep: " Ook al zou iedereen aanstoot aan U nemen, ik nooit!”
Maar kort daarna Jezus verloochend en zegt tot driemaal toe: " ik ken die mens niet”.


Maar deze innerlijke aanval duurde maar kort, want onmiddellijk daarna kwam er een ommekeer, hij rende weg en weende.
De anderen daarin tegen bleven maar roepen dat Jezus gekruisigd moest worden.
Een nog duidelijker voorbeeld is Judas Iskariot.
Hij had alles achtergelaten om Jezus te volgen, maar dan neemt de satan bezit van hem en vraagt aan de hogepriesters de hoogte van het geldbedrag als hij Jezus aan hen uitlevert.
Voor dertig zilverstukken gaat hij Christus verraden.
Maar ook hij kwam net als Petrus tot inkeer, hij bracht de zilverstukken terug en besefte hoe hij gezondigd had.
Hij had een onschuldig mens te gronde gericht, de dood in gejaagd, hij zag geen uitweg meer en maakte een einde aan zijn leven.
De derde die spreekt met dubbele tong is natuurlijk Pilatus, hij wilde zijn handen niet vuil maken aan de veroordeling van een onschuldig mens en wilde Jezus vrijlaten.
Maar uiteindelijk ging hij door de knieën, omdat hij zijn populariteit bij de mensen niet wilde verliezen.
Hij gaf het bevel om de Heer te laten kruisigen.
En Jezus zelf…..?
Ja, Hij zag al die zondigheid en zelfzucht, al die mensen die alleen maar aan hun eigen eer dachten.
Hij wist wat er in die mensen omging en zag de ondergang van Jeruzalem.
Hij wist wat Hemzelf te wachten stond.
Maar ondanks dat kwam er in Hem geen enkele vorm van wrok of geweld, geen gevoel om te streven naar macht.
Geen zucht naar een grote aanhang en populariteit, Hij heeft geen sterke achterban nodig om Zijn zending, Zijn verlossingswerk, te vervullen.
Hij hoeft geen paard, maar vraagt een ezel.
Terwijl anderen zich in hun aanzien bedreigd voelen en gewelddadige oplossingen zoeken om zo hun macht te behouden, komt Jezus als een Koning die zachtmoedigheid uitstraalt zittend op ezeltje.
Een zachtmoedigheid tot op het kruis terwijl men Hem uit de weg ruimt door een harde dood.
Beste mensen, laten wij in tegenstelling tot Pilatus, trouw blijven aan ons geloof in Christus en niet de menigte achterna lopen.
Ik noem nu even Pilatus van toen, want is het in onze dagen zoveel anders geworden?
Generaties die opgegroeid zijn met het Rijke Roomse leven, met haar talrijke kerkelijke feesten en plechtigheden, blijken voor het grootste deel te hebben afgehaakt.
In de verwarrende kerkelijke omstandigheden van deze tijd zijn velen verdeeld geraakt en zelfs gevlucht, hun roeping verloochend en verraden. Hoe vaak roept men niet: ”Hosanna” ,wat vaak heel snel weer omslaat in stilzwijgen of zelfs in: "Kruisig Hem”, als het op dat moment niet uitkomt om van het geloof te getuigen.
In feite is er dus niets veranderd en waarom niet?
Omdat Gods liefde nooit zal veranderen.
Want Gods liefde is een volmaakte liefde, die mensen vrij laat in het maken van hun keuze, maar bij hun ja-woord ook het grote risico lopen om te worden afgewezen.
Laten wij bij Christus blijven, Hem achterna gaan, Hem volgen, elke dag weer ons kruis opnemen, hoe zwaar dat kruis ook worden zal.
Laten wij blijven vertrouwen op Jezus Christus die ons vanaf Zijn kruis liefdevol aankijkt en ons wil vergeven als we berouw tonen.
Een liefde die telkens weer om een keuze vraagt: ja of nee.
De keuze is aan ons!
Amen.

Hans Smits