Gij zijt het licht der wereld

 
Broeders en zusters in Christus,
Vandaag spreekt de Heer in het evangelie over twee beelden: " Gij zijt het zout der aarde” en "Gij zijt het licht der wereld”.
Zo, zegt Hij, moeten jullie mijn leerlingen zijn.
Deze twee beelden gebruikt Jezus om te laten zien hoe wij moeten zijn, het zijn twee dingen die iets met elkaar gemeen hebben.
Beiden zijn werkzaam voor de ander en niet voor zichzelf.
Zout geeft smaak aan het eten en licht zorgt ervoor dat wij anderen kunnen zien en hen niet onder de voet lopen.
De leerlingen van Jezus en ook wij worden hiermee vergeleken, wij moeten ons inzetten voor anderen, evenals de apostelen die deze opdracht meekregen.
Eigenlijk geeft Jezus een aansporing om een krachtige getuigenis te geven.


Ook Sint Paulus laat aan de christenen van Korinte weten dat getuigen en verkondigen heel goed kunnen gebeuren zonder welsprekendheid en geleerdheid, hetgeen vandaag de dag nogal eens van mensen wordt verwacht.
"Ik deed dat niet met vertoon van welsprekendheid of geleerdheid”.
Ik heb geen andere wetenschap gebracht dan: Jezus en Zijn kruis, Zijn kleinheid.
"Het woord dat ik u verkondigde, had niets te danken aan overredingskracht van de ‘wijsheid’, maar het getuigde van de kracht van de Geest: uw geloof moest niet steunen op menselijke wijsheid, maar op de kracht van God”( 1 Kor., 2-5).
Want verkondiging, prediking en getuigenis is een klein onderdeel van het geheel, deze drie samen horen een uitstraling te zijn van onze manier van leven.
De getuigenis, de verkondiging heeft niets te maken met de wijsheid en geleerdheid zoals de wereld die van ons verwacht, want hetgeen wij spreken komt van God en is ingegeven door de Geest.
Ook al zijn wij nog zo moe, zo angstig en zwak, het heeft toch de kracht om dat kleine vlammetje in mensen aan te wakkeren tot een groot vuur. Maar dit kan alleen maar met Gods kracht, die in ons werkt, alle andere pogingen zijn gedoemd te mislukken, omdat deze werken naar de maatstaven van de wereld en zonder goddelijk kracht gedaan worden.
Het christen-zijn, het katholiek-zijn, is niet bedoeld voor alleen bijzondere momenten, als er iets groots wordt opgezet, waarin alleen massa telt en enkele momenten zal standhouden, maar daarna alles weer terug bij af is.
Dan staat de geloofsbeleving weer op een laag pitje en is het vuur weer bijna gedoofd en wacht men op een volgend evenement.
Christen is men niet een klein beetje, als het je uitkomt.
We zijn toch niet alleen christen op zondag, maar toch op alle weekdagen?
In de omgeving waarin we leven of werken zijn mensen bewust of misschien wel onbewust bezig met beïnvloeden.
Mensen kunnen in een bepaald milieu de sfeer verbeteren, maar ook bederven, ten goede maar ook ten kwade beïnvloeden.
Jezus zegt ons: " Gij zijt het zout aarde en het licht der wereld ”.
Dus: "Gij hebt invloed, door de leer en het voorbeeld van leven.
Zo kunnen wij voorkomen dat anderen niet ronddwalen in de duisternis, maar de weg bewandelen van de waarheid en de gerechtigheid.
Als wij Gods Geest in ons laten werken, dag in dag uit, dan krijgen wij de kracht en de moed om ook zonder een grote menigte te getuigen van de waarheid en de gerechtigheid.
Dan ontvangen wij de kracht om heel bewust van ons geloof een getuigenis te geven, dan durven wij anderen te vertellen van welke onschatbare waarde het Evangelie en de leer zijn, zoals de Katholieke Catechismus ons die leert?
Als christenen zijn we geroepen om te getuigen van ons geloof en onze talenten vrucht te laten dragen en in te zetten voor anderen.
Wat een zegen dat we dit mogen en ook kunnen doen.
Broeders en zusters, wij mogen dat licht van de wereld zijn, wij mogen die lamp zijn die men op de standaard plaatst om zo licht te zijn voor de mensen om ons heen.
Ja, moge ons licht stralen voor alle mensen.
Amen.

Hans Smits