421. Waarom zijn niet alle middelen om de conceptie van een kind te verhinderen even geschikt?

De kerk verwijst voor een bewuste regeling van de conceptie naar verfijnde methoden van zelfobservatie en natuurlijke familieplanning (sympto-thermaal).
Die komen overeen met de waardigheid van man en vrouw.
Ze respecteren de innerlijke wetten van het vrouwelijke lichaam, vragen om een tedere en bedachtzame omgang met elkaar en zijn daarom een leerschool voor de liefde.
 
De kerk let zorgvuldig op de natuurlijke orde en ziet daarin een diepere betekenis.
Daarom is het voor de kerk niet om het even of een paar de vruchtbaarheid van de vrouw manipuleert, of juist gebruikmaakt van de natuurlijke afwisseling van vruchtbare en onvruchtbare dagen.
Niets voor niets heet de natuurlijke gezinsplanning natuurlijk te zijn: die is ecologisch, holistisch, gemeenschappelijk en gezond.
Bovendien is zij bij correcte toepassing zelfs effectiever dan de pil (hogere Pearl-index).
De kerk wijst daarentegen alle kunstmatige voorbehoedsmiddelen af, daarmee zijn bedoeld chemische middelen ('de pil'), mechanische middelen (sterilisatie), aangezien die manipulatief in de holistische eenheid van man en vrouw ingrijpen.
Die middelen kunnen zelfs de gezondheid van de vrouw in gevaar brengen, miskramen veroorzaken en het liefdesleven van het paar op termijn nadelig beïnvloeden.