Wapen van paus Franciscus

 
Paus Franciscus heeft in zijn wapen, 18 maart 2013 bekendgemaakt door het Vaticaan, zijn devotie voor Maria en Jozef, de ouders van Christus, vastgelegd.
Zijn motto is ontleend aan een monnik uit de achtste eeuw.
Vrij vertaald: ik zag Christus en koos Hem.
Volgens de officiële toelichting is dit wapen een uitwerking van zijn wapen als bisschop en aartsbisschop. De gouden en zilveren sleutel en de mijter kwamen ook terug in het wapen van zijn voorganger Benedictus XVI, als symbolen van de pauselijke waardigheid.
De zon met de letters IHS (Jezus), het kruis en de drie nagels die verwijzen naar het lijden van Christus zijn het symbool van de orde van de jezuïeten, de orde waartoe de Argentijnse paus Jorge Bergoglio is toegetreden.
De ster daaronder verwijst in de klassieke heraldiek naar Maria.
De afbeelding die op een tros druiven lijkt, verwijst volgens het Vaticaan naar de nardus, een grasachtige plant waarmee Jozef vaak wordt afgebeeld.
Zijn motto is dat wat Bergoglio koos toen hij tot bisschop werd gewijd.
Het is ontleend aan een preek van een Benedictijner monnik uit de achtste eeuw, de heilige Beda , over roeping van een tollenaar (een man belast met het innen van belasting) met de naam Mattheus.
In de Latijnse tekst staat: Vidit ergo lesus publicanum et quia miserando atque eligendo vidit, ait illi sequere me
In vertaling: Jezus zag een tollenaar en omdat hij Hem met een gevoel van liefde aankeek en Hem koos, zei Hij tegen hem: Volg Mij.
Deze tekst verwijst naar de roeping om priester te worden die Bergoglio kreeg toen hij zeventien jaar was.