De ster volgen

Broeders en zusters in Christus,
 
Vaak zoeken en verwachten wij bij en van mensen hulp, maar lopen tegen een muur of het wordt compleet uitzichtloos, dan kan het ons overkomen dat er hulp komt uit een hele andere hoek, vaak op onverwachte momenten, dan is het God die ons te hulp komt.
En komt er ondanks de grote duisternis een lichtpuntje, een sterretje.
Zo verging het ook de magiërs, de drie wijzen, zij reisden een hele bijzondere ster achterna.
Maar zij mochten ervaren dat alles heel anders kan gaan dan mensen verwachten.
Als magiërs zullen ze heel wat wijsheid over sterren hebben vergaard en hun leven gericht hebben op de prachtige hemelse natuurverschijnselen.
 

Dan valt plotseling hun oog op een bijzondere ster.
Ze besluiten de ster achterna te reizen die hen brengt naar Jeruzalem.
Dan eenmaal in Jeruzalem aangekomen gaat het echter niet alleen maar om de drie koningen, maar komen er nog twee andere koningen in beeld. Op dat moment wordt de wereldse realiteit weer zichtbaar omdat die twee koningen tegen elkaar worden uitgespeeld.
Twee koningen: de regerende koning Herodes en de pasgeboren, toen nog naamloze Koning, het Kind Jezus.
Toen de 3 koningen in Jeruzalem aankwamen maakten ze een hele grote fout, zij gingen naar het koninklijk paleis, naar Herodes.
Dat was in hun ogen het doel van de reis, maar…. wat een grote vergissing, het waren de menselijke gedachten en de wereld die hen op het verkeerde pad brachten.
Ze moesten niet in het paleis zijn en het kind was niet van deze koning.
Herodes kreeg argwaan en voelde dat zijn positie op de tocht kwam te staan, van wie en wie was die pasgeboren Koning en hij stelde alles in het werk om dit uit te zoeken.
En daar in Jeruzalem, beste mensen, pakken de eerste donkere wolken boven het pasgeboren Kind van Bethlehem samen en is dit begin van een nieuw leven gehuld in diepe duisternis.
Men is bang voor het licht en Herodes is dan ook degene die regeert over deze duisternis.
Ondanks deze duisternis brengt de ster toch de 3 wijzen naar het Kind in de kribbe, de nieuwe Koning, het Licht in de duisternis.
Ja, beste mensen, wat kan dit evangelie voor ons betekenen, voor ons die leven in een wereld die de weg kwijt is, die haar kompas heeft verloren. Wij die leven in een Kerk die meer dan ooit verbrokkeld lijkt, in een cultuur die van haar vervreemd is, dat wij leven in een tijd dat christenen vaak niet eens meer begrijpen wat de Blijde Boodschap is, het grote Nieuws dat Jezus Christus ons bracht.
En God heeft zeer zeker niet de gemakkelijkste weg gekozen, Hij komt in de wereld in een stal, als een arm Mensenkind.
Iedereen die Hem wilden vinden moest zoeken: " Ga naar Bethlehem, daar zul je een pasgeboren Kind vinden in doeken gewikkeld”, werd er tegen de herders op de velden in de kerstnacht gezegd.
Dan kijken we even naar Maria en Jozef, ook hen wordt geen enkel leed bespaard, van de Boodschap van de engel ondervinden ze niets dan tegenstand en lijden.
We hebben het zojuist gezongen in het lied: Te Bethlehem geboren: "wat hebben zij geleden, de moeder en dat Kind ", het was de weg die God voor hen bereid had, maar ze bleven volharden, hun "jawoord ” was een bewuste keuze.
Toen er geen plaats was in de herberg en de kinderkamer van Jezus een schaapsstal bleek te zijn met levende dieren, zullen Maria en Jozef zich vast wel eens hebben afgevraagd: "of dit nu het plan van God was”.
Maar dan komen er verschillende tekenen die deze twijfel wegnemen en de bedoeling van God gaan bevestigen.
Er komen zomaar uit het niets herders op bezoek, dan die wijzen, een groep mensen uit verschillende culturen.
Het was vast en zeker voor Maria en Jozef een stukje hemel op aarde.
Ook voor ons kan dit stukje hemel op aarde ons deel worden.
Ook voor ons kan het nu anders gaan dan we hadden verwacht.
Duisternis, ja, inktzwart, het kan zomaar ons leven binnensluipen.
Het kan ons brengen naar een afgrond, maar dan is het de tijd om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar op zoek te gaan, net als de herders en de koningen naar de tekenen die God ons geeft.
Misschien zien we een lichtpuntje een ster die ons brengt naar het Licht, dat kleine Kind in de kribbe.
Het Licht waar wij in de donkerste dagen naar snakken, naar uitzien.
Laten wij dit komende jaar telkens weer de ster volgen en ons laten beschijnen door het Licht van Christus.
Dat wens ik u allen toe.
Amen.
 
Hans Smits