Zoeken en vinden

"Et incarnatus est de Spiritu Sancto ex Maria Virgine: et homo factus est ",
Hij heeft het vlees aangenomen door de heilige Geest uit de Maagd Maria en is mens geworden.
Dit hebben wij afgelopen week op plechtige wijze gezongen en gevierd.
God is mens geworden in Jezus Christus en veel mensen zien tegenwoordig dan ook niets liever dan dat Jezus gewoon mens is in alles.
Een gewoon gezin, gewone mensen met een gewoon alledaags leven, heel herkenbaar.
Vele ouders kunnen iets herkennen in het evangelie van deze zondag, Jezus, een puber die zo op tijd en plaats zijn eigen zin lijkt te doen en Maria en Jozef , die dat niet accepteren.
 

Maar…. doen wij deze zondag van de H.Familie wel recht aan als wij dit als een klein conflict zien, zoals in vele families?
God is mens geworden, in alles aan ons gelijk behalve in de zonde en Maria is de Onbevlekte Ontvangene, die geheel vrij was van de erfzonde, en daar, beste mensen, kunnen en mogen wij niets van afdoen.
Ja, dat kleine conflict gaat dan ook inderdaad ergens anders over, niet die eigenwijze Jezus, een jongen die in de puberteit komt, maar een gezin dat verscheurd werd door allerlei pijn.
De H.Jozef die in gehoorzaamheid het Kind aanvaard als de zijne en zijn vaderlijke taken op zich neemt, Moeder Maria die al kort na Jezus geboorte de voorspelling te horen krijgt van Simeon dat haar hart met een zwaard doorboord zal worden.
Dit werd voelbaar bij de pijn van het zoeken naar Jezus en Zijn antwoord dat Hij de wil moest volbrengen van Zijn hemelse Vader en in de tempel moest zijn.
Hoeveel moeders kunnen de woorden van Maria niet herhalen: ‘Kind, waarom heb je ons dit aangedaan?'
Hoeveel ouders kunnen zich niet de situatie indenken van: ‘Je vader en ik zochten je met angst'.
Maria en Jozef die het door God toevertrouwde Kind niet zomaar op straat laten rondhangen, maar naar Hem blijven zoeken, ze willen Hem beschermen.
We zien hier twee verantwoordelijke ouders, die zich bewust zijn van hun bovennatuurlijke taak, te zorgen voor Gods mens geworden Zoon.
Wat heel duidelijk uit dit evangelie blijkt is dat er geen sprake is van vrijheid-blijheid voor Jezus, maar orde en gezonde gehoorzaamheid, allereerst tegenover God en vervolgens tegenover zijn aardse ouders.
En dat was Jezus: " Hij was hen onderdanig”.
Maar waarom dan dit kleine conflict vermelden, heeft dat dan wel zin?
Ja zeker, het was namelijk een soort wegwijzer.
Als Jezus tegen Maria en Jozef zegt: " wist ge dan niet dat ik in het huis van mijn Vader moest zijn?”.
Door Zijn verdwijnen wijst Hij Maria en Jozef de weg naar het huis van Zijn Vader.
Jezus: de Weg, de Waarheid en het Leven zoals Johannes dit schrijft.
Deze wegwijzer was Jezus al toen Hij nog in de kribbe lag, een ster wees de Wijzen de weg naar de pasgeboren Koning, en nu na twaalf jaar wijst Hij de weg naar de Vader.
In Zijn weg van kribbe naar kruis wijst onze Heer Jezus Christus de weg van gehoorzaamheid aan de Vader.
Maria en Jozef mochten deze weg van hun eigen Kind leren.
Jezus is zelfs verbaasd: "wisten jullie dat dan niet? ".
Dat is geen opstandigheid van de doorsnee puber, maar een verwijzing naar de bekende weg, de weg naar God de Vader.
Laten wij vanavond, op de vooravond van het feest van de H.Familie, onze menselijke gedachten over Jezus niet de vrije loop laten, maar Hem juist volgen in gehoorzaamheid aan de Vader.
Hij wijst ons de weg naar wat God van ons vraagt.
Zo mogen wij met de boodschap van zorg en verantwoordelijkheid die Maria en Jozef ons leren, deze zondag tussen Kerstmis en jaarwisseling, een voorbeeld zijn van gehoorzaamheid aan God en navolging van Jezus Christus, Zijn mensgeworden Zoon.
Amen

Hans Smits