Z. Maria Helena Stollenwerk

 
Maria Helena Stollenwerk (Rollesbroich, 28 november 1852 - Steyl, 3 februari 1900) was een Duitse missiezuster en medestichteres van de Congregatie van de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest.
Stollenwerk werd geboren in het bisdom Aken.
Vanaf haar kindertijd voelde zij zich aangetrokken tot het missiewerk; haar wens was het Evangelie te verkondigen in China.
Door de Kulturkampf verhinderd haar ideaal in Duitsland te verwezenlijken, sloot zij zich in 1882 daarom aan bij het missiehuis in Steyl, een stichting van Arnold Janssen.
Zij werkte daar in de keuken.
Samen met hem en met Hendrina Stenmanns stichtte zij in 1889 de congregatie van de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest.
Toch werd zij, nadat zij in 1894 haar eerste gelofte had afgelegd, niet naar China gezonden.
Haar taak lag in Steyl, waar zij als overste de basis moest leggen voor haar missiecongregatie.
Vanaf 1898 tot aan haar dood op 3 februari 1900 behoorde zij bij de tak van de slotzusters, de latere congregatie van de Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding.
Haar missionaire spiritualiteit had een bijzondere voorliefde tot de Heilige Geest.
Als slotzuster verrichtte zij haar missiewerk door voor het Rijk Gods en voor zijn verkondigers te bidden. Zuster Maria Helena stierf op 3 februari 1900 aan tuberculose hersenvliesontsteking.
Zuster Maria Helena Stollenwerk werd op 7 mei 1995 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.
De kerk van het bisdom Roermond viert haar gedachtenis is op 28 november.