H. Januarius

 
Januarius van Benevento († ca. 305, Pozzuoli) was bisschop van Benevento in Campanië en werd martelaar tijdens de christenvervolging door Diocletianus. Er is sprake van een Januarius, die samen met vijf andere christenen in het jaar 305 werd onthoofd. Zijn gedachtenis wordt gevierd op 19 september.
 
Een tiental jaren na de gewelddadige dood van Januarius werden zijn overblijfselen overgebracht naar Napels. Vanwege zijn bijzetting in de catacomben in (de huidige Napolitaanse wijk) Capodimonte verkregen deze de naam "catacomben van Januarius". Hier werd later ook de heilige Quodvultdeus bijgezet. Sinds de 17e eeuw ligt Januarius in de dom van Napels, waarvan hij patroonheilige is. Tweemaal jaarlijks vindt hier het zogenoemde bloedwonder van de heilige Januarius plaats.
 
Na enige manipulatie en opwarming wordt het korrelige, eeuwenoude "bloed" in twee verzegelde en afgesloten fiolen in de handen van een priester weer vloeibaar. Wanneer dit gebeurt heerst in Napels grote vreugde maar het uitblijven doet de bijgelovige inwoners rampen verwachten. Het "bloed" is nooit wetenschappelijk onderzocht maar ook in de middeleeuwen waren er al stoffen bekend die door beweging en verwarming snel vloeibaar worden. Het effect lijkt op dat van verwarmde of geschudde tomatenketchup. De in 1738 ingestelde Orde van Sint-Januarius herinnert aan de heilige en het "wonder".