De Belofte

"De mensenzoon moet omhoog geheven worden, zoals Mozes eens de slang omhoog hief in de woestijn, opdat eenieder die gelooft in Hem, eeuwig leven zal hebben”.

Broeders en zusters in Christus, Toen ik dit evangelie afgelopen week doorlas dacht ik: wat een mooie belofte, maar wordt deze belofte wel door de mensen aanvaard? Hebben nog wel zoveel mensen behoefte zich door Christus te laten redden, je krijgt soms de indruk dat mensen zich ook zonder Christus zich wel gelukkig voelen en denken van: ach, na de dood is er toch geen leven meer, dan is alles afgelopen. We moeten genieten van de dagen dat we hier op aarde zijn. Maar wat willen we eigenlijk in dit leven? Wat maakt ons echt gelukkig en wat geeft een diepere zin aan ons leven? Misschien moet men dan toch maar eens naar God kijken, hoe Hij er naar verlangt om door de mensen gekend wil worden. Hij wil zelfs mens worden en wil onder alle omstandigheden onder ons verblijven, en zich zelfs voor ons laten martelen en vermoorden, omdat Hij ons meer liefheeft dan wie dan ook. Zo kwam het Licht in de wereld, maar de mensen hielden meer van de duisternis dan van het Licht. Jezus Christus is het licht, maar de mensen vinden dat we dit licht niet nodig hebben. We maken zelf wel uit hoe we ons leven inrichten, de mensen kiezen liever voor de waarheden die de wereld ons voorhoudt. 
 
 

In het evangelie lezen we vanavond:” Ieder die slecht handelt heeft afschuw van het licht en gaat niet naar het licht toe uit vrees dat zijn werken openbaar gemaakt worden”. Alles wat in de duisternis gezegd wordt, zal in het licht worden gehoord, alles wat binnenskamers gefluisterd wordt, zal ooit van de daken worden geschreeuwd. Niet in de waarheid leven geeft op den duur veel problemen. We worden zwak, zwijgen, handelen uit angst en gaan onjuist handelen om belangrijk te lijken, het niet aanvaarden van beperktheden en boos over het onrecht dat ons dan wordt aangedaan.
Ja, wanneer kan God iets voor ons betekenen? …………….
Dan moeten wij ons eerst de vraag stellen, geloven we echt in God?
Geloven we dat God ons door en door kent en ons wil beminnen?
Willen wij geloven dat Hij de waarheid is?
God kan alleen iets voor ons betekenen als wij intens geloven dat we voor Hem waardevol zijn, ………dat is zijn verlangen, dat is de liefde die Hij ons wil tonen. Daarvoor heeft Hij zichzelf aan het kruis laten nagelen en heeft de kruisdood ondergaan.
"De mensenzoon moet omhoog geheven worden", zoals Mozes eens de slang omhoog hief in de woestijn”.
Het Joodse volk kwam tijdens de veertigdagentocht door de woestijn in opstand tegen Mozes en tegen God. Dan breekt er een slangenplaag los en velen vinden de dood doordat ze gebeten worden door de giftige slangen. En dan begrijpen ze dat hun eigen zonden hen in de greep heeft. Hun ongeloof, wantrouwen en opstandigheid heeft de boel vergiftigd.
Dan gaan ze naar Mozes en zeggen: wij hebben gezondigd tegen God en tegen u. Mozes bidt voor hen en God zegt: "Maak van brons zo’n slang en zet die op een paal. Wanneer ze daarnaar opzien, zullen ze niet sterven”. Dat is waarover Jezus vanavond spreekt in het evangelie. Hij spreekt hier over zijn eigen kruisdood. Wanneer wij opzien naar Hem die zij hebben doorstoken, wanneer wij kijken naar de gekruisigde Christus, gebeurt er hetzelfde als in de woestijn.
Dan zien wij wat de mensen met Gods Zoon hebben gedaan. Ze hebben Hem afgewezen, ze hadden geen vertrouwen in Hem, God Zoon aan een paal geslagen. Beste medegelovigen, Wanneer we dit tot ons laten doordringen, wanneer je Jezus aan het kruis ziet en denkt: Hij is aan het kruis gestorven dóór ons en ook vóór ons, voor de zonden van toen, maar ook de zonden van nu”.
Hij laat zien hoe Hij ons bemint: "Zozeer heeft God de wereld, de mensen liefgehad, dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, zijn Zoon is niet gekomen om de wereld te veroordelen, maar om te redden”.
Het kruis is een teken dat God tot het uiterste is gegaan. Door zijn liefde voor ons, keert hij het teken van zonde en slechtheid om in een teken van liefde. Zo wordt het kruis een teken van Gods oneindige liefde. Zozeer heeft God de wereld liefgehad. De wereld, dat zijn wij, hier in de kerk, daarbuiten, u thuis, gelovigen, niet gelovigen, groot en klein.
En ieder van ons heeft, tijdens zijn leven een kruis te dragen, gelovig of ongelovig,” ieder huisje heeft zijn kruisje”. U kent dit gezegde. Maar ieder huis is niet hetzelfde en ieder kruis is ook niet hetzelfde. Dan heb ik het niet alleen over dat kruis aan de muur, in de woonkamer of slaapkamer, boven de deur of ergens anders.
Nee, het gaat om het kruis dat ieder mens te dragen heeft, het kruis van het leven. Soms zijn de kruisen wel heel erg ongelijk verdeeld, soms is het omgaan ermee moeilijk, de hulp die er van buitenaf aangeboden wordt eveneens vaak ongelijk verdeeld. Toch wil Jezus ons vanaf het kruis zijn liefde geven, Hij wil ons helpen onze kruisen te dragen. Door op te zien naar Christus kruis, en Zijn liefde voor ons te ervaren, worden vele kruisen uit ons leven verdreven. Hij laat ons niet in de steek, Hij wijst ons nooit af, Zijn hart blijft altijd openstaan.
Amen

Hans Smits