Kom mee en rust wat uit

Broeders en zusters in Christus,
Het evangelie gaat deze zondag over herders.
Ja, je komt ze niet zo vaak meer tegen, hier in Twente zijn nog maar enkele schaapherders, die met hun schapen op stap zijn en over de velden dwalen.
Het zijn mensen, die tot taak hebben om hun dieren bij elkaar te houden en daarheen te leiden waar het goed voor hen is, maar we mogen niet vergeten dat deze schapen ook wel hun eigen zinnetje hebben en behoorlijk uit de kudde kunnen springen.
 

Maar hoe dan ook, een goede herder heeft hart voor zijn kudde en zal alles op alles zetten om ze bij elkaar te houden en een afgedwaald schaap gaan zoeken tot hij die gevonden heeft.
Hij leeft met elk schaap mee, is zorgzaam en ziet of het wel goed met hen gaat.
Bij hem rust een hele grote verantwoordelijkheid, want als een herder een beetje de weg kwijt is en de verkeerde kant opgaat, dan zullen hoe dan ook de schapen hem volgen.
Alles rust op zijn schouders!!
Dit, beste mensen, geldt ook voor de herders van de Kerk.
Ook zij moeten de kudde, de gelovigen, op het rechte pad houden en als de herder de weg kwijt is en gaat dwalen zullen ook vele gelovigen hem volgen en zal met de herder ook de kudde geslagen worden.
God zond zijn eigen Zoon om herder te zijn om de kudde, de schapen, weer op het rechte spoor te krijgen.
Hij bracht hen de Blijde Boodschap, maar Hij en de Boodschap werden niet aanvaard.
Zo’n Boodschap begint in het klein, je moet je erin verdiepen en daarin moet je je laten leiden door goede herders zodat er geen eigen oordelen gaan leven, maar proberen de boodschap van Jezus Christus te begrijpen.
Je laten leiden betekent, zeker voor de gelovigen, gehoorzaamheid aan de Kerk, aan de opvolgers van Petrus en de andere apostelen.
Zij zijn tot op de dag van vandaag door God geroepen om leiding te geven aan Christus Kerk.
Hen moeten wij volgen om bij de Kerk van Christus te horen.
Zo zoekt Jezus helpers, herders, die het kwaad zullen bestrijden, die de verdeelde mensen weer samenbrengen, behoeden en bewaren.
De schapen niet van de weg laten afbrengen, maar veilig hem volgen.
Met die opdracht heeft Jezus Christus ze uitgezonden, een zware taak en hier heeft Jezus best wel begrip voor.
Hij wil ze dan ook rust gunnen.
Hij wil dat ze weer een beetje op adem komen en alles wat ze zoal hebben meegemaakt een plaatsje geven.
Daarbij zeker niet ontbreken de voorbereidingen op Zijn Boodschap.
Ze moeten straks weer verder onder de mensen om te vertellen dat Jezus, de Messias, is gekomen om de mensen te redden, te genezen en wat verloren is weer bijeen te brengen.
Aan de apostelen zal nog veel worden geopenbaard die zij op hun beurt weer zullen moeten doorgeven aan de mensen die zij gaan bezoeken.
Er ligt een hele horizon voor hen van het eerste openbaar wonder tot aan de verschrikkingen van het kruis en de glorievolle verrijzenis.
Jezus neemt Zijn leerlingen mee naar een eenzame plaats om daar te bidden en tot rust te komen, zo kunnen ze heel dicht bij Hem zijn.
Ze vinden rust bij Hem, niet alleen lichamelijk, maar vooral de rust in hun binnenste.
Door deze rust kan hun geestelijke kracht groeien.
Ook wij mogen net als de apostelen van die rust bij Jezus weer op krachten komen.
Want één van die grote wonderen die Jezus ons heeft nagelaten is dat Hij zelf bij ons blijft in het H.Sacrament van Eucharistie.
Zoals de apostelen toen rondom hun Heer zaten en hun rust en kracht vonden, zo mogen ook wij als gelovigen rond de Heer verzamelen die waarachtig tegenwoordig is in de H.Eucharistie. Laten wij deze zondag heel bijzonder bidden om goede herders, zodat wij altijd de mogelijkheid hebben om rust en kracht te zoeken en te vinden bij Christus in de H.Eucharistie.
Amen.
 
Hans Smits