H. Elisabeth van Portugal

 

De heilige Elisabeth van Portugal of Santa Isabel (Saragossa, 1271 - Estremoz, 4 juli 1336) was koningin van Portugal van 1282 tot 1325.
Elisabeth van Portugal (in het Spaans en Portugees Isabel), ook wel Isabel van Aragón genoemd, was een dochter van koning Peter III van Aragón en diens vrouw Constantia van Sicilië (1249-1302).
Op 24 juni 1282 trouwde Isabel met koning Dionysius van Portugal.
Terwijl Isabel vanaf haar jeugd zeer devoot was, stond haar man bekend als gewelddadig, ontrouw en een man met weinig principes.
Isabel trachtte tijdens haar regering het bestaan van de armen en de zieken te verbeteren en richtte daartoe gratis scholen, weeshuizen, en ziekenhuizen op.
Daarnaast liet zij kloosters bouwen.
Ondanks zijn ruwe karakter kon de koning toch bewondering opbrengen voor het werk van Isabel en werden haar projecten uit de staatskas gefinancierd.
In 1325 overleed de koning en Isabel trok zich vervolgens terug in het Clarissenklooster Santa Clara-a-Velha in Coimbra, dat zij zelf had gesticht.
De koningin reisde daartoe naar Santiago de Compostela waar ze de bisschop haar kroon overhandigde en van hem het habijt ontving.

Na haar toetreding tot de kloosterorde moest zij zich nogmaals met de politiek van het land bemoeien toen haar zoon, Alfons IV in conflict kwam met Alfons XI van Castilië.
Ze reisde daartoe naar het slagveld in Castilië om te bemiddelen.
Na de terugreis werd zij ziek en ze overleed op 4 juli 1336 in het klooster van Coimbra.
Haar graftombe bevindt zich thans in het klooster Santa Clara-a-Nova te Coimbra.
Elisabeth werd heilig verklaard in 1625 door paus Urbanus VIII.
Haar feestdag is op 4 juli.
Santa Isabel wordt veelal afgebeeld met een boeket rozen in haar schoot.
Dit steunt op het verhaal dat zij broden uitdeelde aan de armen.
Op een dag zag de koning dat haar schort gevuld was.
Wanneer hij vroeg de schort te openen, bleek deze gevuld met rozen en niet met broden.