Wat hebben wij met U te maken?

Beste mensen,

Allemaal leven we in een bepaalde tijd en zijn we van een bepaalde cultuur. Ook de evangelisten waren dat. In onze tijd denken we heel anders als toen en drukken wij ons ook heel anders uit. We horen de evangelist Marcus vertellen over Jezus als een machtige duivelbezweerder, voor ons komt dit heel wereldvreemd over. Want, aan onreine geesten die verlamming, vallende ziekten en krankzinnigheid veroorzaken geloven we bijna niet meer. En zelfs zoiets als: bezetenheid, hoef je vandaag de dag toch echt niet meer mee aan te komen. Onze moderne wereld zegt het te hebben overwonnen, zij heeft afscheid genomen van de duivel, "De duivel bestaat niet " wordt er dan al gauw gezegd. Nou, beste mensen, ik zet hier een groot vraagteken bij, en ook al zouden wij elkaar dat wijsmaken, we komen er echt geen stap verder mee. Want is daarmee alle kwaad en schuld uit de wereld gebannen. Maar misschien willen we het gewoon niet meer zien? Als iemand een ander om het leven brengt, krijgt hij al gauw de verklaring: ontoerekeningsvatbaar, maar mag die hij of zij daarom dan zomaar vrijuit gaan? Wat dan met de veiligheid van een mensenleven? Als we alles voor de lieve vrede door de vingers zien, is daarmee het leed, wat de één de ander aandoet dan uit de wereld geholpen? Kunnen we niet gewoon beter zeggen dat de boze machten nog steeds werkzaam zijn en dreigen de wereld te beheersen?

 

En staan we hier niet machteloos en weerloos tegenover? Als we heel eerlijk zijn merken we dat er in het leven wel eens iets misgaat. Dat er soms liefde en vriendschap verkocht wordt voor geld, met kwaadspreken en afgunst een ander geestelijk in de afgrond gooien.
Want dat wat gewoon blijft is: de tweedracht, de verscheurdheid, de dubbelheid, de kwade krachten in het groot en in het klein, waaraan we verkocht en uitgeleverd zijn. Waarom doen mensen zo tegenover elkaar? En op al die vragen, medegelovigen, kan het evangelie van vanavond voor ons een Blijde Boodschap worden. De boosheid in deze wereld is niet machtig, integendeel, tegenover Christus is zij volkomen machteloos en beperkt. We hoorden zojuist hoe een onreine geest zich weert en hierbij roept en tiert: "Wat hebben wij met U te maken, Jezus van Nazareth”? Hiermee wil Marcus aangeven dat de macht van de boosheid heel beperkt is en dat er een grotere macht in deze wereld werkzaam is. Wat Jezus deed voor de man die flink in de war was, doet Hij voor heel de mensheid. Hij maakt weer gezond en laat zien dat Hij is gekomen om de mensen te bevrijden, het kwaad tot zwijgen te brengen. Iedereen in de Tempel vroeg zich af: wat gebeurt hier? HIER GEBEURT GELOOF!!!, beste mensen. Hier wordt gewerkt aan bevrijding, aan genezing. Hij laat zien dat geloven geen last is, maar geborgenheid. Iemand die ook aan de ander dat geluk gunt en hem uitnodigt Hem te volgen. De machten van toen hebben nu een nieuwe naam gekregen: hysteri, moedeloosheid, angst, verslaving. Dingen die mensen dwingen tot iets….. En van al die kwalen kan Hij ons bevrijden, we moeten dan wel genoeg ruimte geven aan Gods Geest. Nu kun je je afvragen: waarom worden er dan nog zoveel mensen gekweld door de kwalen van deze moderne tijd? Nou, het ligt in ieder geval niet aan Jezus Christus. Maar misschien bidt de wereld te weinig, stelt de mensheid zich niet helemaal open voor Gods woord, meer vertrouwen hebben in God, misschien meer vergeving vragen en schenken, meer met mensen begaan zijn. Wat zou het allemaal prachtig zijn, als dit allemaal zichtbaar werd. Als wij ons nu in geloof aan God toevertrouwen bij Hem geborgen voelen te midden van alle zorgen. Want Hij kan ons rust en innerlijke vrede schenken.
En weet u?: alles moet tegenwoordig op afspraak, overal waar je naar toe gaat wordt gevraagd: "heeft u een afspraak? ", maar als we bij de evangelist Marcus lezen, kent Christus helemaal geen spreekuur. Hij heeft het nooit te druk. Hij heeft altijd een luisterend oor, op elk moment is er met Hem contact mogelijk. Hij gaat naar de Synagoge, daar was nu nét op dát moment die bezeten man en Jezus neemt meteen het initiatief, neemt er alle tijd voor en bevrijdt de man ervan. Dit komen we trouwens dikwijls tegen in het evangelie. Jezus maakt mensen helemaal vrij.
Angst verdwijnt, eenzaamheid bestaat niet meer, Hij draagt je geen zonden achterna. Hij kijkt veel meer naar het goede, Hij is positief en straalt blijheid uit. Hij heeft eerbied voor de mens en vertrouwen in de mens. Hij laat niemand vallen, Hij zorgt voor ons. En wij, beste medegelovigen, kunnen er dan in geloof en vertrouwen aan toevoegen: Gij zijt de heilige Gods, Gij hebt alles met ons te maken. Aan U kunnen wij ons optrekken, ons laten leiden door Uw aanwezigheid. Zo kunnen we gelukkige mensen worden en elkaar helpen dat andere leven te bereiken. Daar waar God woont bij ons mensen.
 
Amen
 
Hans Smits