Komt, volgt Mij

Broeders en zusters in Christus,

Vorige week zaterdagavond zagen we hoe 2 leerlingen van Johannes Jezus gingen volgen. Johannes had gezegd: "zie het Lam Gods”. Maar waarom Jezus volgen en niet bij Johannes blijven? Beidden hebben toch dezelfde boodschap? Ze predikten het Rijk Gods en bekering. Ze verafschuwden schijnheiligheid en riepen op tot boete. Of verkondigde Jezus toch iets anders dan Johannes? Het evangelie van vanavond geeft antwoord: "nadat Johannes was gevangen genomen, lezen we, ging Jezus naar Galilea en verkondigde er Gods Blijde Boodschap”.
 
 

Evangelie wil namelijk zeggen : Blijde Boodschap.
Er ligt inderdaad een verschil tussen Johannes en Jezus. Johannes kondigt de komst van het Rijk Gods aan en Jezus gaat dit Rijk Gods zelf inluiden. Johannes predikte bekering als voorbereiding , terwijl Jezus iedereen bij Hem opneemt die zich bekeert. "U zonden zijn u vergeven, uw geloof heeft u gered en komt tot Mij die belast en beladen zijn”, dat is de Blijde Boodschap. De Blijde Boodschap begint daar waar blinden weer zien en doven weer horen, waar bevrijding wordt bewerkt voor de armen. Maar, beste mensen, hoe was het begin? Werd Jezus, de stichter en grondlegger van de Kerk en de brenger van die Blijde Boodschap toegejuicht? Integendeel!!!! Ook naar Hem werd niet geluisterd. Ook Hij werd verguisd en belachelijk gemaakt. Hij werd zelfs tenslotte als misdadiger omgebracht. Ook zijn volgelingen kwamen hier niet onderuit, dit geldt met name voor de eerste volgelingen Andreas en Petrus, Zij kregen van Jezus als opdracht : "mensen te vangen”.

Ook zij stierven de misdadigersdood. Het behoort kennelijk tot het lot van de kerk, dat de wereld haar niet aanvaardt. Toch bleef Jezus trouw aan Zijn zending als Redder van de mensheid en aanvaardde daartoe de dood aan het kruis. Ook de andere leerlingen van Jezus trokken uit om de boodschap van hun Heer te verkondigen. En….. zij hadden wel succes, al was het maar een handje vol. Er waren toch mensen, die geloof hechtten aan Christus de Verlosser en zich bekeerden. En dat gebeurt nu ook nog, wij zelf willen trouw zijn aan Jezus Christus én aan Zijn Kerk, hoe deze ook mag worden afgeschilderd , hoe zwak en vol fouten haar vertegenwoordigers ook mogen zijn. Laten wij niet te veel letten op wat "men” vindt van Christus en zijn Kerk en zeker niet wat de media hierover zegt en schrijft. Laten wij bidden dat ons eigen geloof sterk mag zijn, om kracht voor hen die Jezus roept om Hem te volgen en de opdracht krijgen "mensen te vangen”.
Amen.
 
Hans Smits