Omdat Christus van ons houdt

 

Broeders en zusters in Christus,

Op deze dag worden twee grote Geheimen van ons geloof herdacht: de instelling van het Allerheiligste Sacrament van het Altaar en de instelling van het Sacrament van het Priesterschap. Door het instellen van deze twee Sacramenten heeft Christus ons bewezen dat Hij ons tot het uiterste bemind. We lezen in het evangelie over de voetwassing. Opmerkelijk hierin is de weigering van Petrus om zich door Jezus de voeten te laten wassen. Iemand de voeten wassen werd gezien als slavenwerk en daarom is het ook niet zo vreemd dat Petrus dit niet kan accepteren. Zijn Heer en Meester hem de voeten wassen? Dit druist tegen alle gebruiken en verhoudingen in. Maar Jezus doet dit met een hele diepe betekenis, Hij laat hier de gehoorzaamheid en de dienstbaarheid aan Zijn Vader zien. We lezen dan ook: " In het volle besef, dat de Vader Hem alles in handen had gegeven, en dat Hij van God was uitgegaan en tot God zou wederkeren….”. Maar nog duidelijker klinkt de toon van gehoorzaamheid en dienstbaarheid in de Hof van Olijven: " Hij viel op de knieën neer en bad: Vader, als Gij wilt, neem dan deze kelk van Mij weg; maar niet mijn wil , maar de Uwe geschiede.”


Kunnen wij niet onszelf een beetje in dit evangelie herkennen? Allereerst de Heilige apostel Petrus: hij kent zijn grenzen nog niet helemaal en zal nog moeten leren dat er maar Eén is die de weg van volledige overgave kan gaan. Ook wij dienen ons in overgave ontvankelijk op te stellen en we weten ook maar al te goed hoe moeilijk dit vaak is. Tijdens het Laatste Avondmaal zegt Jezus: "Ik ben onder u als iemand, die bedient. Simon, Simon, zie, de Satan heeft verkregen u te mogen ziften als tarwe; maar Ik heb voor u gebeden, dat uw geloof niet zal bezwijken”. En dan zien we ook Judas. Hij wordt één van de twaalf genoemd, en aanvaardt de voetwassing wél. Judas laat de andere kant van onszelf zien en Jezus gaat ook hem niet voorbij. Ook zijn voeten worden gewassen en zit aan de tafel met de Heer. Maar hij neemt niet deel, want hij wordt herkend als degene die Christus zal overleveren. Dan zien we Judas de duisternis ingaan, op weg, om de wil van Satan te doen. De mensgeworden Zoon van God, verraden door een mens die slaaf werd van de Satan. Naast Jezus heeft Johannes plaatsgenomen, hij is de leerling die Jezus liefhad. Hij blijft de Heer volgen en dat zal hij blijven doen tot onder het kruis, hij blijft volhouden terwijl de één na de ander wegvlucht!

Al deze drie houdingen van de leerlingen spelen een grote rol in een mensenleven. De boodschap voor ons in het evangelie is duidelijk als de Heer zegt: " Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook gij zoudt doen zoals Ik u gedaan heb”. Wie tot Christus wil behoren vindt de noodzaak en de vreugde tot deemoedigheid. Ons leven moet een leven van dienstbaarheid worden. We kunnen ons levenskruis alleen dragen door ons leven af te stemmen op Christus, een leven van gehoorzaamheid en dienstbaarheid. Hij zal ons helpen dit kruis te dragen, Hij wil bij ons blijven in het Allerheiligste Sacrament van het Altaar. Aan het einde van het H.Misoffer wordt vandaag Ons Heer overgebracht naar een zijaltaar en kunnen we waken bij het Lichaam van onze Verlosser. Dit zal op een plechtige en eerbiedige manier gebeuren en het Rustaltaar zal rijkelijk versiert zijn. De priester zal als een echte dienaar het Allerheiligste Sacrament dragen, als een kostbaarheid, als een werkelijke schat van onze Moederkerk: het Lichaam van Christus! Dat is de echte rijkdom van de Kerk. Evenals de apostelen zullen wij met Christus waken in de Hof van Olijven, gehoor gevend aan Christus’ oproep: "waakt en bidt”. Dat wij niet in slaap sukkelen en Christus ook tot ons zal zeggen: ” kunt gij dan nog niet één uur met Mij waken?” Christus geeft ons Zijn Lichaam, als bewijs van Zijn liefde. Aan ons is het de taak om met dit Allerheiligste Sacrament eerbiedig om te gaan. Het is het fundament van de Moederkerk en moet omgeven worden met respect, eerbied en liefde. St. Paulus waarschuwt ons daarom ook in de eerste lezing: "al wie onwaardig dit Brood eet of de kelk des Heren drinkt, zal schuldig zijn aan het Lichaam en Bloed des Heren. Een ieder moet zichzelf onderzoeken en dan eerst van dit Brood eten en van deze Kelk drinken; want wie onwaardig eet en drinkt, eet en drinkt zichzelf de veroordeling, omdat hij het Lichaam des Heren niet weet te onderscheiden”. ( Kor. 11)

Het is een gedenkwaardige dag, een dag om dankbaar te zijn! Maar deze dag kan en mag nooit een spektakel worden, evenals de uitbeelding van de kruisweg tegenwoordig tot een spektakel wordt uitgeroepen. Dit is een happening geworden waarbij de muzikale bijdrage de boventoon voert. Toen de Heer gekruisigd werd zagen de omstanders het ook als een spektakel. Laten wij met eerbied en respect Zijn weg naar Golgotha volgen, denkend aan al die mensen die te lijden hebben, die een dierbare moeten missen. Ik denk aan alle slachtoffers van oorlog en geweld, de slachtoffers en nabestaanden van de vliegtuigrampen, allen die hoe dan ook geconfronteerd worden met lijden en dood. Dat wij opzien naar Hem, die, om ons te verlossen, is gekruisigd, gestorven en verrezen. Hij die elk mens liefheeft en voor hem zorgt.

Ik wil graag afsluiten met de mooie woorden uit het Pange Lingua: In supremae nocte coenae, Recumbens cum fratribus, Observata lege plene, Cibis in legalibus Cibum turbae duodenae, Se dat suis manibus.
Verbum caro, panem verum,Verbo carnem efficit, Fitque Sanguis Christi merum: Et si sensus deficit, Ad firmandum cor sincerum, Sola fides sufficit
Toen Hij met Zijn broeders aan tafel aan in de laatste nacht van Zijn leven, heeft Hij het Paasmaal gehouden, zoals de wet het voorschreef, en daarna zichzelf met eigen handen ten spijs gegeven aan Zijn twaalf leerlingen. Het vleesgeworden Woord maakt door een woord het brood tot zijn Vlees en de wijn wordt het Bloed van Christus; al mogen de zintuigen falen, het geloof alleen is voldoende om het vrome hart te overtuigen. Laten wij bidden dat bij velen het besef, dat de Heilige Hostie werkelijk het Lichaam van Christus is, mag groeien en wij met een dankbaar en gelovig hart, Jezus in het Allerheiligste Sacrament aanbidden en lof brengen.
Amen.


Hans Smits