Licht op onze weg

 
Broeders en zusters in Christus,
Als we het evangelie van deze zondag lezen zal het ons duidelijk worden dat Christus ons waakzaamheid wil aanbevelen.
Elk moment van de dag of de nacht moeten wij klaar staan voor Zijn wederkomst!
In het evangelie vertelt Hij ons dit door middel van een gelijkenis, zodat wij dit beter zullen begrijpen.
Het verhaal gaat over tien bruidsmeisjes, het lijkt een beetje op een sprookje, maar toch is het ernstig verhaal. We zien vijf verstandige – en vijf domme bruidsmeisjes met hun lampen om, zodra de bruidegom komt, hem met hun brandende lampen tegemoet te treden.
De vijf verstandige meisjes hadden naast hun lampen ook olie meegenomen, de vijf domme meisjes droegen alleen de lampen.
Vooralsnog is er geen verschil, want alle tien meisjes dommelen in, maar als dan midden in de nacht de oproep klinkt van: "Daar is de bruidegom. Treedt hem tegemoet”, komt er wel degelijk onderscheid in de tien meisjes. Zij die zo verstandig waren om olie mee te nemen kunnen hem met een brandende lamp tegemoet treden, omdat de brandende lamp, hun hart, hun de weg wees, terwijl de domme meisjes, die niet met Gods wegen vertrouwd waren, te laat komen voor de bruiloft.
Niet omdat ze, net als de andere vijf, indommelden, maar daarbij ook hun hart hebben laten inslapen.


De vijf domme meisjes komen bij de deur van de bruiloftszaal en vanachter de gesloten deur klinkt het harde verwijt van de bruidegom: " Ik ken u niet”.
Ja, beste mensen, met harde toon wil de Heer ons duidelijk maken dat we onze lampen voortdurend brandend moeten houden, ook al komt de bruidegom niet terstond.
Nu kunnen wij natuurlijk met een verwijtend vingertje naar de verstandige meisjes wijzen omdat zij liefdeloos zouden hebben gehandeld omdat zij geen olie hebben gedeeld met de andere meisjes, die er om vroegen.
Inderdaad, " bemint God en de naaste als uzelf”, maar de olievoorraad van de verstandige meisjes was niet een soort van "bezit”, maar veeleer een noodzaak.
Het was noodzakelijk om de bruiloft te doen slagen, want stel dat, na verdeling, de lampen van alle tien meisjes zouden zijn uitgegaan, dan was de bruiloft gedoemd te mislukken.
Er valt dus de verstandige meisjes hier niets te verwijten, ook niet aan liefde, omdat elk meisje haar eigen verantwoordelijkheid had om voorbereid te zijn.
De Heer verwacht namelijk dat ieder mens allereerst gericht blijft op het eeuwig bruiloftsfeest van de hemelse heerlijkheid.
Vandaag krijgen ook wij de uitnodiging om ons aan te sluiten bij de vijf verstandige bruidsmeisjes.
Ons wordt dan gevraagd Gods wil te onderhouden.
Wat moeten wij er voor doen: niet ondoordacht leven, niet leven in de waan van de dag, eerbied hebben voor God en voor datgene wat Hij van ons verwacht, goed zijn voor je naaste en bezinnen op wat onze taak is in dit leven.
Zo bezitten wij wijsheid die ons waakzaam maakt, ons bereid maakt voor de komst van Gods Rijk.
Beste mensen, onze eerste taak is het om erop toe te zien dat wijzelf door een zuiver geweten altijd klaar zijn voor de komst van de Heer, wanneer dat ook mag zijn, "want gij kent dag noch uur”, zegt Christus ons.
We moeten zo door gebed, een goed voorbeeld en verkondiging, de weg gaan die naar Christus leidt.
Laten wij onze lampen brandend houden door voldoende olie mee te nemen op onze levensweg, om zo met een zuiver hart, ook voor anderen een licht te zijn op weg naar het Rijk Gods.
Amen.

Hans Smits