Venite Adoremus

 

Broeders en zusters in Christus,

De gebruikelijke naam van dit Hoogfeest is Driekoningen.
Toch wordt er in het evangelie van deze zondag niet gesproken over Driekoningen, maar over de Wijzen uit het Oosten.
Deze Wijzen moeten kiezen uit twee koningen: koning Herodes en de pas geboren Koning der Joden. Voor de wijzen een keuze die zij maken door een teken aan de hemel te volgen, de ster.
Wat kunnen wij uit dit schitterend verhaal leren, kunnen wij een keuze maken?
Dat ook wij evenals de Driekoningen, de Wijzen uit het Oosten, keuze moeten maken tussen het koningschap van Christus, en daarbij Gods wil te doen of gaan wij achter hen staan die het koningschap van Herodes onderschrijven, het doen wat de wereld van ons vraagt.
Om deze keuze goed en bewust te maken hebben wij geloof en betrouwbare wegwijzers nodig.
De drie Wijzen geloofden dat dit teken: " Op het zien van de ster werden zij vervuld met overgrote vreugde”, hen zou brengen naar de plaats waar de ware Koning te vinden zou zijn.
De lichtende ster leidde hen naar de plaats waar de Koning der Joden, het Licht der wereld, te vinden was, naar de kribbe in Bethlehem.

 
 
 
 
En deze ster is niet alleen bedoeld voor de wijzen, maar voor alle mensen.
Hij die ons de weg wijst naar de grote God, die zich als een Kind openbaart in de stal van Bethlehem, liggend in een kribbe.
Dat Mensenkind is "God uit God, licht uit licht, ware God uit de ware God, geboren niet geschapen, één in wezen met de Vader”.
Die God, die iedere mens zoekt, is als Redder onder ons verschenen en door Hem te kennen mogen wij God kennen.
Die Openbaring van God in Jezus, het mensgeworden Woord, willen wij vandaag feestelijk vieren.
Juist nu met drie Wijzen uit het oosten, die als onze vertegenwoordigers, als eerste niet-Joodse mensen, Gods openbaring mogen zien in dat kleine Kind van Bethlehem.
Zij erkenden het Kind en knielden in aanbidding neer.
En als we dan naar de kerststal kijken en deze drie Koningen devoot zien knielen bij de kleine Koning, kunnen wij ons daarbij de vraag stellen: durven wij alles achter te laten en de ster te volgen die ons brengt naar de kribbe?
Durven ook wij dit Kind te aanbidden?
Durven wij onvoorwaardelijk ja te zeggen tegen Zijn leven en ook zelf het kruis tegenkomen?
Of blijven wij hangen in het rijk van Herodes, in onze eigen zekerheden, onze macht, rijkdom en bezit, in onze hoogmoed en blijven we hangen in onze soms eigengemaakte godsdienstige opvattingen?
Laten wij de stap maken en net als de Koningen, de Wijzen, neerknielen uit eerbied en bij de pasgeboren Koning bidden om vrede en verlossing. De Openbaring des Heren is een feest van ware macht, de macht vrede in plaats van wreedheid, de macht van vrijheid in plaats van onderdrukking Het Kind dat de Koningen en ons met open armen ontvangt.
Het Kind dat wij mogen erkennen als onze Koning, onze Heer, onze God en Heiland, Hij staat voor de deur van ons hart en wij mogen dan zien hoe groot Hij is: dat Hij vanuit de hemel naar ons toekomt om ons te redden.
Als we in nederige openheid naar Hem toegaan, zullen we langs een andere weg verder gaan op ons levenspad.
Amen.

Hans Smits