Gods Geest is werkzaam

 
Broeders en zusters in Christus,
De zondagen na Pasen zijn allemaal heel sterk gericht op het Pinksterfeest.
Jezus belooft dat de Geest zal komen: "Hij zal jullie alles laten begrijpen wat ik jullie gezegd heb”.
Het is een Godsgeschenk.
Als we dit verhaal zo lezen valt het op dat er heel veel geladen woorden in voor komen om de kracht, ongrijpbare en het onverwachte, zo duidelijk mogelijk te maken.
Het vertelt ons van een plotselinge rukwind, tongen van vuur, deuren die openslaan en in allerlei talen verstaanbaar, want de woorden die de apostelen spraken waren voor al die mensen verstaanbaar, ieder hoorden hen spreken in hun eigen taal, waar men ook vandaan kwam.
Dit alles werd bewerkt door één en dezelfde Geest.
We kunnen hier drie belangrijke dingen uit halen: kracht, het bezielt zijn en de getuigenis.
De ziel van die eerste christenen was de Heilige Geest, ze werden niet meer geleid door menselijke gedachten, maar waren vol van Gods Geest.


Ze zweefden nu echt boven de mensen want aan het leven zelf was niets veranderd, hun leven bleef onderhevig aan ziekte en zorgen, maar dit wisten ze te verenigen met Jezus Christus.
Ze lieten zich niet meer ontmoedigen, er was een nieuwe horizon.
Ze hadden de kracht ontvangen.
Natuurlijk, de apostelen waren net als u en ik, met onze gebreken en fouten, zij waren ook bang en onzeker.
Maar als het erom ging te kiezen voor het goede, voor de waarheid, dan stonden ze op de bres, niets en niemand kon hen tegen houden.
Zij hebben gedaan wat ze moesten doen: openlijk de woorden verkondigen van Christus.
Dat is getuigenis, dat is het Pinksterverhaal voor nu, voor ons!
Een mens die leeft vanuit Gods Geest, brengt zijn verleden en toekomst in verbondenheid met Jezus Christus.
Hij steekt zijn getuigenis niet onder stoelen of banken.
Voor hem is Jezus, de Zoon van God, alles!
Dat getuigenis kan sprekend of zwijgend zijn, werkend of zelfs lijdend, door alles heen zal er iets zichtbaar worden dat verwijst naar Jezus Christus. Want ondanks dat de apostelen Jezus heel goed kende en dag in dag uit met Hem waren opgetrokken hadden zij toch de Heilige Geest nodig om te getuigen.
Beste mensen, zo gaat het met ons ook, wij ook moeten ons laten bezielen door de Heilige Geest om te kunnen getuigen.
Soms komt de vraag: "wat zou Jezus gedaan of gezegd hebben” ?
De Heilige Geest zal ons dan de kracht schenken om alles waarmee Hij ons bezielt naar buiten te brengen om zo te kunnen getuigen.
Dat getuigen van de waarheid gaat heel vaak tegen de stroom van de tijd en de mentaliteit van de wereld in.
Ook al zal men ons vernederen, uitlachen en zelfs proberen het zwijgen op te leggen, er zullen telkens weer deuren en ramen opslaan om de waarheid aan de mensen te verkondigen.
Laten wij ons niet uit het veld laten slaan, ook Jezus is nergens voor teruggeweken.
De apostelen zaten verdrietig en angstig bij elkaar omdat hun Heer was gestorven en soms lijkt het wel dat die tijd zich telkens weer herhaalt.
Ook nu zitten we vaak bij elkaar en lijkt het er op dat Jezus nog maar pas gestorven is, we halen dan net als de apostelen herinneringen op aan wat vroeger was.
We missen vaak de verbondenheid in geloof, we hunkeren naar de sacraliteit die in nog maar weinig kerkgebouwen te vinden is, we zoeken de rust en eerbied van een waardige liturgie.
Kortom: We missen het "Rijke Roomse Leven”.
En toch, als we elkaar blijven bemoedigen, als we van gedachten wisselen over de kern van het evangelie, dan zal ooit de vlam weer in de pan slaan en mensen op pad gaan om de Blijde Boodschap, de waarheid, te verkondigen.
Pinksteren, beste mensen, is een dag om dankbaar te zijn voor al diegenen, die ons tot op de dag van vandaag, bemoedigen.
Dankbaar te zijn voor alle menslievende mensen en vooral dankbaar voor degenen die onbevreesd de waarheid dagelijks in praktijk brengen.
Amen.
 
Hans Smits