Eten met onreine handen

"Waarom gedragen uw leerlingen zich niet volgens de overlevering van de voorvaderen, maar eten zij met onreine handen”
Deze woorden, dit handelen van Jezus’ leerlingen, broeders en zusters, zijn het begin van een groot conflict tussen de Joden en de leerlingen van Jezus.
Het gedrag van de leerlingen gaat namelijk lijnrecht in tegen de Joodse tradities.
De Joden storen zich eraan dat zij zomaar deze tradities overboord gooien.
Men verwacht van Jezus dan ook een duidelijk antwoord, maar Hij geeft hen alleen maar als stof tot nadenken , een zin uit de Schrift: "Dit volk eert Mij met de lippen, maar hun hart is ver van Mij”.
Hij wil hier duidelijk maken dat God niet gediend wordt door uiterlijke praktijken, maar dat Hij gediend hoort te worden met het innerlijke van de mens, zijn hart!
Dit betekent overigens niet dat Jezus zich verzet tegen goede tradities, maar wel tegen gewoontes die ondoordacht verricht worden.
 

Verstarde situatie ’s waarbij geen enkele innerlijke band meer leeft.
God hoort gediend te worden met je volle verstand en je hele gevoel.
Zo zijn er in elke cultuur en religie tradities die alleen nog van de buitenkant functioneren maar hun eigenlijke doel voorbij gaan en alleen de innerlijke mens onderdruk zetten.
Laten wij nu even bij onze eigen christelijke en kerkelijke tradities blijven.
Hoeveel christenen hechten nu waarde aan oude en ook nu nog actuele en prachtige tradities van de Kerk?
Bij bepaalde hoogtepunten in het leven van velen, waarin de Sacramenten en tradities er nog wel bij horen terwijl deze in hun dagelijks leven er totaal geen invloed meer hebben en dit alleen ontvangen en toepassen omdat dit dan bij het katholiek zijn hoort en niet gedragen wordt door een christelijke levenshouding, is dit dan niet meer dan een formaliteit?
Dan zal ook Jezus deze woorden tot hen kunnen zeggen: " jullie eren Mij met de lippen en niet met het hart”.
Het heeft geen zin om allerlei vrome handelen te verrichten als men in het dagelijks leven niet lief en leed met elkaar deelt en alleen maar je eigen voordeel zoekt.
Dat mensen een kerk bezoeken en kaarsjes opsteken, dat is te prijzen, dat doet je goed, maar als het alleen maar voor de buitenwereld is en dat je hart verre van God en Zijn Kerk is, ja, dat is eren met de lippen, uiterlijke schijn.
God vraagt namelijk niet om alleen uiterlijk handelen, uiterlijke eredienst, nee, Hij vraagt eredienst met het hart en dan komt het uiterlijke vanzelf.
Hij wil een liturgie die de hele mens opneemt en doordringt.
En daarbij komt dan ook nog eens de zedenleer, niet van buitenaf horen wetten ons te binden, maar wat in ons binnenste leeft dat moet rein en goed zijn. "Niet wat van buitenaf komt kan de mens bezoedelen, maar wat uit het hart komt bezoedelt de mens”.
Jezus verwijt dus dat de Farizeeën dat zij de wetten van de mensen boven het gebod van God stellen.
Jezus maakt duidelijk dat alle ongerechtigheid, alle slechtheid van buitenaf het hart van de mens niet kan aantasten, maar de zonden die de mens zelf begaat, bezoedelen het hart.
Dan komt Jezus met een hele opsomming: "Ontucht, diefstal, moord, echtbreuk, hebzucht, gemeenheid, bedrog, losbandigheid, jaloezie, godslastering, trots en dwaasheid”.
Het zijn allemaal gevoelens die bij mensen boven komen.
Hoe kunnen we ons hiertegen verzetten?
We moeten ons wapenen met de liefde, de liefde boven alles zetten en leven volgens Gods bedoelingen, dan zal het kwaad niet overwinnen.
Amen.
 
Hans Smits